Urząd Miejski w Andrychowie ponownie przypomina mieszkańcom o możliwości pozbywania się wszystkich zużytych olejów i tłuszczy jadalnych używanych w gospodarstwach domowych w ramach ekologicznego projektu segregacji tych odpadów realizowanego w Gminie Andrychów. Jeden z pojemników przeznaczonych do selektywnej zbiórki tego odpadu został umieszczony przy Zespole Szkół Samorządowych w Roczynach.
Jak poprawnie segregować olej?
- Do pojemnika należy wrzucać wszystkie rodzaje olejów i tłuszczów, które są używane do przygotowania jedzenia w domu.
Mogą być to oleje (słonecznikowy, z oliwek, rzepakowy, sojowy, palmowy, kokosowy i inne); tłuszcze (masło, margaryna lub smalec), a także oleje i tłuszcze z sałatek, konserw, zalew olejowych oraz marynat do grilla i smażenia. - Zużyte oleje i tłuszcze wystarczy zlać przy użyciu lejka do jakiejkolwiek butelki typu PET.
- Dla bezpieczeństwa, zużyty olej powinien najpierw ostygnąć, a dopiero później może zostać przelany do butelki PET.
- Pełną, szczelnie zamkniętą butelkę należy zanieść do najbliższego pojemnika przeznaczonego do segregacji olejów.
W żadnym wypadku nie można wlewać oleju bezpośrednio do pojemnika, ani też wrzucać do niego szklanych butelek, czy innych odpadów.
Zachęcamy wszystkich mieszkańców do włączenia się w realizację projektu, aby w ten sposób działać na rzecz ochrony środowiska w naszej gminie.
Szczegółowe informacje na temat projektu znajdą Państwo na stronie internetowej Urzędu Miejskiego w Andrychowie pod adresem: andrychow.eu/segreguj-z-nami-oleje-jadalne/